Total Pageviews

Subscribe Here

TERIMA KASIH PEMBACA

21 June 2015

Sistem Fail Unit Bimbingan Dan Kaunseling 2015/2016


Sistem Fail Kaunseling Mengikut Arkib


  • Fail Pengurusan menggunakan fail putih lembut dan disimpan dalam almari besi
  • Semua surat-surat rasmi yang diberikan kepada UBK yang berkaitan disimpan dalam fail
  • Semua surat yang diterima dan surat keluar perlu diminitkan. Surat masuk pen merah dan surat keluar menggunakan biru/hitam menggunakan kertas minit

700 - 11/1 Pengelolaan Bimbingan Dan Kaunseling (Terperingkat)
                700 -11/1/1    Bimbingan Dan Kaunseling
                                    Tahun xxxx - xxxx
                700 - 11/1/2   Pembimbing Rakan Sebaya
                                    Tahun xxxx - xxxx

700 - 11/2 Pengelolaan Bimbingan Kerjaya
                700 - 11/2/1   Bimbingan kerjaya tahun xxxx-xxxx
                700 - 11/2/2   Bimbingan Usahawan

700 - 11/3 Pencegahan Dadah
               700 - 11/3/1    Program Pencegahan Dadah tahun xxxx-xxxx
               700 - 11/3/2    Skim Lencana Anti Dadah

700 - 11/4 Peningkatan Kesedaran AIDS (PROSTAR)
                700 -11/4/1   Program Kesedaran AIDS tahun xxxx- xxxx

700 - 11/5 Peningkatan Sahsiah Dan Kepimpinan
                700-11/5/1   Program Peningkatan Sahsiah Dan Kepimpinan (taip nama sekolah)
                                   tahun xxxx - xxxx
               700 - 11/5/2   PLKN
               700 - 11/5/3   Program Pertukaran Pelajar Antara Budaya Malaysia tahun xxxx - xxxx

___________________________________________________________________________________

                               Sistem Fail Kaunseling Mengikut SPSK Sistem Pengurusan Sekolah
                       Dipantau oleh pegawai spsk

Fail PK 08 : Perkhidmatan Bimbingan & Kaunseling

  • Prosedur ini bertujuan untuk memastikan 100% murid mendapat perkhidmatan bimbingan dan kaunseling daripada guru kaunseling yang melibatkan program UBK atau sesi kaunseling.
  • Semua 'evidens 'perlu disediakan dalam satu folder khas pengurusan SPSK 08
  • Borang spsk perlu mengikut format yang dikeluarkan oleh spsk tanpa mengubahnya
  • Rekod yang perlu ada dalam SPSK

    • Buku Rekod Perkhidmatan BnK
    • Takwim UBK, 
    • Surat Perlantikan GBK bersama biodata GBK
    • Minit Mesyuarat, Senarai Kehadiran Mesyuarat, Surat Panggiilan Mesyuarat, Maklum balas Mesyuarat, 
    • Surat Pekeliling Ikhtisas berkaitan kaunseling, 
    • Borang Penilaian Guru
    • Laporan Aktiviti/Program
    • Penyata Kewangan, 
    • Data perkhidmatan BnK

Dokumen yang diperlukan untuk pemantauan fail PK 08
Nama dokumen seperti PK 08 1 untuk biodata GBK telah diset oleh spsk dan tidak boleh diubah. Ia bukan nombor fail tetapi nombor dokumen tersebut.



SPSK PK08  - 1          
Biodata GBK 
SPSK PK 08- 2        
Biodata Murid
SPSK PK08 - 3
Borang Khidmat Kaunseling Individu
SPSK PK08 - 4  
Borang Khidmat Kaunseling Kelompok
SPSK PK08 - 5  
Borang Temujanji Khidmat Kaunseling
SPSK PK08 - 6  
Borang Rujukan Khidmat Kaunseling
SPSK PK08 - 7  
Rekod Sesi Kaunseling Individu
SPSK PK08 - 8
Rekod Sesi Kaunseling Kelompok
SPSK PK08-  9
Penyata Kewangan UBK
 SPSK PK08 -10  
Rekod Lawatan Ke Rumah Pelajar
SPSK PK08 - 11  
Pengesahan Sesi Kaunseling
 SPSK PK08-12  
Rekod Konsultasi Keibubapaan



________________________________________________________________________

Fail  Bidang

  • Menggunakan fail kulit keras dan digunakan untuk menyimpan dokumen/ maklumat yang berkaitan dengan bidang bimbingan dan kaunseling
  • Fail bidang yang berkaitan dengan Dasar KPM di bawah tanggungjawab guru kaunseling

Fail pengurusan dan     pentadbiran seperti dalam fail induk SPSK PK08
·        Biodata GBK
·        Rancangan Tahunan
·        Senarai Tugas GBK
·        Perancangan Strategik
·        Jadual Waktu GB
·        Jadual Waktu GBK
·        Penyata Kewangan
·        Penyata Laporan Kewangan Setiap Program
·        Minit Mesyuarat/Surat Panggilan Mesyuarat/Maklumbalas Mesyuarat
·        Surat Pekeliling Ikhtisas 
Akademik
·         Kaunseling berfokus
·        Program Juara
·        Lawatan pembelajaran
PPSDM
·        Senarai murid bermasalah disiplin
·        Ujian pra dan pos
·        Perlaksanaan program
Guru Penyayang/Mentor Mantee
·              Jawatankuasa Guru Penyayang
·    Dokumen perlaksanaan
     Pengurusan data Guru Penyayang
  • Ada jadual perlaksanaan mentor mantee sebulan sekali   mengikut modul KPM
  • Melibatkan semua guru dan murid
  • Pengurusan Data Mentor Mantee
PRS
·        Perlaksanaan PRS berdasarkan modul PRS
·        Organisasi
·        Aktiviti & Program
Kelab Kaunseling & Kerjaya
·       Perlaksanaan Kelab Kaunseling
·       Organisasi
·       Aktiviti & Program
·       Laporan
Keibubapaan
  • Data esarana
  • Penglibatan ibu bapa dalam program sekolah
  • Jawatankuasa PIBK
    


Program Minda Sihat
·        Data Saringan DASS 1/ DASS 2
·        Data Daya Gaya Tindak
·        Intervensi
·        Rujukan Dan Pelaporan
Kajian Tindakan/ Inovasi
·        Soal Selidik Keperluan Pelajar
·        Perancangan Kajian Tindakan
·        Hasil Kajian
Program Khas
      Jika ada



Fail yang disarankan mengikut buku panduan pengurusan bimbingan dan kaunseling 2015

 A

1




2


3





4





5
Folder pengurusan

Pengurusan Am




Surat Pekeliling Ikhtisas


Pendidikan, Kerjaya Dan Latihan




Program Pembangunan Murid





Program Pembangunan Staf Dan Mesyuarat
Pengurusan Am

Salinan surat rasmi kepada UBK yang bukan berkenaan dengan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling

Surat Pekeliling Ikhtisas
Salinan surat Berkaitan BnK

Pendidikan Kerjaya  Dan Latihan
Salinan surat berkaitan pendidikan lanjutan, permohonan borang, peluang latihan dan kerjaya, tawaran biasiswa

Program Pembangunan Murid
Salinan surat rasmi mengenai program tersebut termasuklah surat rasmi panggilan mesyuarat


Surat menyurat berkaitan latihan dan mesyuarat
 B

1
Folder Bidang

Pembangunan & Perkembangan Sahsiah Diri Murid


Menyimpan maklumat mengenai
-        Kertas kerja program
-        Modul / laporan
-        Penilaian program
-        Penyelidikan
-        Minit mesyuarat
-        Senarai ahli
-        Senarai AJK
-        Data
-        Pakej pembelajaran
-        Bahan berkaitan
 2
Peningkatan Disiplin Diri Murid

 3
Pendidikan Kerjaya Diri Murid

 4
Psikososial Dan Kesejahteraan Mental

 5
Kajian Tindakan

 6
Program Khas

 7
Pentaksiran Psikometrik

 8
Folder Rekod Sesi Bimbingan/ Kaunseling

Rekod sesi







Jika dilihat pada senarai fail UBK yang panjang dan banyak ini, saya cuba mengadjust mengikut keperluan UBK saya. Antara fail yang saya wujudkan ialah :
1) Fail induk SPSK- fail PK08
2) Fail surat menyurat masuk keluar mengikut sistem Arkib
3) Fail surat menyurat dalam folder pengurusan mengikut buku panduan pengurusan bimbingan dan kaunseling 2015 yang tiada dalam list sistem Arkib seperti pengurusan am, surat pekeliling ikhtisas dan program pembangunan staf
4) Folder bidang pula yang mengikut buku panduan pengurusan bimbingan dan kaunseling 2015 diadakan dengan kombinasi program dasar KPM seperti 
  • pembangunan dan perkembangan sahsiah murid dengan aktiviti program Guru Penyayang dan DWEN, 
  • peningkatan disiplin murid dengan program PPSDM
  • psikososial dan kesejahteraan mental dengan program Minda Sihat
  • pendidikan kerjaya murid
  • kajian tindakan
  • program khas e-dashboard atau e-intervensi murid
  • pentaksiran psikometrik
5) Folder rekod sesi dengan rekod sesi individu, rekod sesi kelompok dan kaunseling berfokus cemerlang, galus, ponteng atau masalah disiplin.













Borang Biodata GBK
Borang Khidmat Kaunseling Individu
Borang Biodata Murid

Borang Biodata Murid
Borang Khidmat Kaunseling Kelompok
Rekod Sesi Kaunseling Individu
Borang Pengesahan Sesi Kaunseling
Borang Rekod Konsultasi Ibu Bapa






Salam Ramadhan ke 4 : 
Ya Allah! Berkanlah daku kekuatan untuk menegakkan segala perintahMu, dan berilah daku kemanisan berzikir mengingatiMu. Berilah daku kekuatan  bersyukur kepadaMu, dengan kemuliaanMu. Jagalah aku dengan penjagaanMu dan perlindunganMu, Wahai Dzat Yang Maha Melihat!

10 comments:

Nik Nadimah said...

Assalamualaikum, boleh kongsikan secara terperinci mengenaiPengurusan Fail BK.Terima kasih.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam.
Saya tidak pasti apa info detail lagi yg diperlukan. Anda boleh email saya nurhaiza.gksmkcheras@gmail.com untuk menyatakan nombor telefon anda untuk saya mesej dan memberikan panduan tentang part mana yg anda perlukan penjelasan lanjut.

VNKERY said...

salam puan

saya guru BK lantikan sekolah.saya menegjar seperti biasa dan sekolah saya hanya ada 203 murid. so tak layak mendapat kausnelor. since baru je dilanti, masih kosong ilmu ttg kaunseling ni.

pertamanya tentang evidens fail.
fail ape yang perlu saya wujudkan.

adakah seperti fail2 puan sediakan dalam entry ni?
ataau ada beberapa fail sahaja yang sudah memadai utk diwujudkan?

IG: @vnkery
phonr: 0179344740

jika puan sudi berkongsi ilmu dengan saya
thanks puan

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam
Kalau begitu anda tidak wajib mengadakan fail yg byk ini. KPM telah mengeluarkan surat pekeliling mengenai dasar perlaksaan tugas guru kaunseling thn 2017 dan saya akan kongsikandgn anda ttg fail apa yg patut anda wujudkan memandangkn anda bukan GBK sepenuh masa. Saya akan hubungi anda dlm minggu ini.

Apple said...

salam puan.. saya juga lantikan guru bnk.. jadi sy mau minta tunjuk ajar apakah fail yang kena diwujudkan?

Thx puan..

hana said...

salam puan
saya gbk lantikan dalaman.mengenai pengurusan fail.apakah fail yang perlu saya sediakan.

Ros Sila said...

ASSLM CKGU.TERIMA KASIH ATAS PERKONGSIAN FAIL INI. BOLEH SAYA JADIKAN PNDUAN UNTK MENAMBAHKN BILNGAN FAIL YG ADA..

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Sila gunakan jika ia sesuai dgn UBK anda

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Bagi guru lantikan dalaman, fail yg wajib ialah fail pengurusan yg mana didalamnya mempunyai carta organisasi, agihan tugas AJK, jadual waktu untuk pengurusan kaunseling, minit mesy UBK dan surat pekeliling atau dasar berkaitan UBK. Fail kewangan dan aset UBK, fail psikometrik, fail guru penyayang,PRS dan buka 4 fail bidang perekayaan sepwrti pemantapan sahsiah, peningkatan disiplin, psikososial dan kerjaya. Apa shj program yg melibatkan program tersebut dimasukkan ke dalam setiap folder tersebut. Memandangkan anda adalah guru lantikan dalaman anda tidak perlu menyediakan fail yg banyak seperti guru bnk sepenuh masa yg mana dibawahnya terdapat cabang pelbagai fail lagi.

ummu arwa said...

assalamualaikum. puan..sy sgt lemah bab pengurusan fail ni.huhuhu.nk kelaskan tu yg agak pening skit