23 August 2015

Sabahan Food To Try


Rasa makanan Sabah ini pelbagai rasa dan harganya memang agak mahal berbanding Semenanjung bagi pendapat sayalah. Tetapi portion makanan yang dihidang memang banyak umpama dua orang makan so no wonderlah mahal sikit dari KL. Kesempatan yang ada ni kami mencuba pelbagai jenis makanan tempatan Sabah yang boleh ditelan dan ada juga menu yang tak boleh ditelan. Cuma masakan di sini tidak pedas, kebanyakannya bersup dan makanan bergoreng juga tidak pedas. Anda perlu mengatakan anda ingin cili, sambal atau pedas barulah makanan itu ditambah dengan kepedasan yang diinginkan itu pun adakalanya tidak cukup rasa pedasnya huhuhu.

Happy weekend
Lunch seafood from Sabah
Family Che Mat gathering
Kerabu seaweed

Nasi kuning dan berlaukkan ikan tongkol
Kerabu ikan dan bawang rasa macam jeruk
Ikan bakar
Kuih muih tempatan
Nasi ayam BBQ
Soto ayam iaitu meehon tapi bukan dengan sambal kicap
Sup campur dan nasi putih
Nasi lemak dan ayam bersalut terung
Tom yam sayur
Nasi goreng USA yang menimbun banyaknya
Rasa macam bingka ubi
Siput tiram yang agak pedas

Kerepek seaweed
Amplang hanya di Sabah

Buah Tarap macam cempedak
Pasar malam pelbagai makanan basah dan kering dijual
Makanan laut sejuk beku untuk dibawa
Huhu roti bakar 
Hasil laut kering untuk tujuan perubatan
Hasil laut kering untuk tujuan perubatan

Jom rasa durian Ranau
Durian Ranau bajet antara RM 15 hingga RM20 sebiji

Syurga makanan laut

Hanya pilih, timbang dan bagitau menu apa yang kamu mahu dengan
harga yang berpatutan

Kerang-kerangan segar
Ikan segar
Ketam dan udang yang segar
 

Telegram Channel