Total Pageviews

Subscribe Here

TERIMA KASIH PEMBACA

8 November 2015

HRMIS 2.0 : SKT Guru Kaunseling Jan-Nov 2015

                                 
SKT berdasarkan format  HRMIS 2.0. Pada bulan September lagi apabila guru-guru kaunseling dari negeri lain bertanya mengenai bagaimana membuat SKT di HRMIS online, saya terpinga -pinga kerana saya tidak pernah dimaklumkan mengenai SKT tersebut perlu dibuat sedemikian. Masuk bulan Oktober makin ramai merujuk dan saya tengok entri blog saya pada pertengahan tahun mengenai SKT 2015 semakin hit dirujuk. Saya tetap mengatakan yang WPKL tak terlibat dengan projek ini agaknya kerana pentadbir juga tidak memaklumkan apa -apa. Tup tup Jumaat lepas 6 November 2015 kami diberikan taklimat mengenai HRMIS 2.0 di mana SKT secara online....ahaks! Agaknya WPKL merupakan negeri terakhir perlaksanaan HRMIS ni. Bila dibelek belek lebih kurang macam entri blog saya sebelum ini cuma ditambah pencapaian sebenar dan format 5 kotak. Mujurlah dateline 15 November memandangkan saya akan pulang ke kampung cuti Deepavali ini selama 6 hari dan line internet di kampung kejap on lama off menggunakan tethering sahaja. 

Saya share di sini untuk rujukan sesiapa sahaja. 

BAHAGIAN 1 - PENETAPAN SASARAN KERJA TAHUNAN
(PYD dan PPP hendaklah berbincang bersama sebelum menetapkan SKT dan petunjuk prestasinya)
1.
sesi bimbingan dan kaunseling

Petunjuk Prestasi
Sasaran Kerja
Pencapaian Sebenar
% Pencapaian
Ulasan
Kuantiti




Bil Sesi kaunseling individu
185
205
110.81

Kuantiti




Bil Sesi kelompok
37
45
121.62

Kuantiti




Peratus peruntukan konsultasi ibu bapa
2
2
100.00

Kuantiti




Peratus peruntukan masa kaunseling
25
25
100.00






2.
PERKEMBANGAN SAHSIAH

Petunjuk Prestasi
Sasaran Kerja
Pencapaian Sebenar
% Pencapaian
Ulasan
Kuantiti




bil penglibatan murid meningkatkan kemenjadian murid
1314
1314
100.00
Program Orientasi - Bengkel Pengawas - Bengkel Kepimpinan - Ceramah Motivasi - Slot Sahsiah
Kuantiti




Bil ahli PRS diberikan input dan pendedahan pembangunan diri
60
60
100.00
latihan kelompok kursus prs
Kuantiti




Peratus Peruntukan masa setahun untuk sahsiah diri
15
15
100.00

Kuantiti




Peratus peruntukan masa untuk PRS
5
5
100.00






3.
PENINGKATAN DISIPLIN

Petunjuk Prestasi
Sasaran Kerja
Pencapaian Sebenar
% Pencapaian
Ulasan
Kuantiti




meningkatkan kan peratus kehadiran murid
85
88
103.53
Prgram Zoom In
Kuantiti




mengurangkan peratus bilangan murid lewat ke sekolah
5
4.9
102.00
Program Operasi Lewat berjaya mengurangkan peratus murid lewat kepada 4.9 berbanding 5 %
Kuantiti




Bilangan peserta PPSDM yang berjaya menurunkan salah laku
20
20
100.00
Kaunseling berfokus
Kualiti




Pertandingan Amalan Terbaik Kaunseling
Negeri
Kebangsaan

Program Zoom In Meningkatkan Kehadiran Murid Ke Sekolah berjaya mencapai sasaran dan mendapat Johan amalan terbaik kaunseling PPW dan JPWPKL dan seterusnya tempat ke 5 peringkat kebangsaan
Kuantiti




Peratus peruntukan masa setahun untuk disiplin
15
15
100.00






4.
Pendidikan Kerjaya

Petunjuk Prestasi
Sasaran Kerja
Pencapaian Sebenar
% Pencapaian
Ulasan
Kuantiti




Bilangan murid terlibat Minggu Pendidikan Kerjaya
1314
1314
100.00
Semua murid mengikuti program Minggu Kerjaya
Kuantiti




Aktiviti dalam 12 kali perjumpaan Kelab Kerjaya
12
12
100.00
Perjumpaan sebanyak 12 masa setahun
Kuantiti




Bilangan murid terlibat PSIKOMETRIK TINGKATAN 1, 2 DAN 3
805
805
100.00
Ujian psikometrik
Kuantiti




Peruntukan masa setahun untuk pendidikan kerjaya
10
10
100.00

Kuantiti




Peruntukan peratus masa setahun untuk Kelab Kerjaya
2
2
100.00






5.
Psikososial Dan Kesejahteraan Murid

Petunjuk Prestasi
Sasaran Kerja
Pencapaian Sebenar
% Pencapaian
Ulasan
Kuantiti




bilangan pelajar yang mengalami saringan DASS teruk mengalami penurunan di akhir intervensi
50
50
100.00

Kuantiti




Peratus masa yang diperuntukkan setahun untuk psikosoial
10
10
100.00






6.
PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN

Petunjuk Prestasi
Sasaran Kerja
Pencapaian Sebenar
% Pencapaian
Ulasan
Kualiti




peruntukan masa 10 peratus untuk pengurusan dan pentadbiran
10
10
100.00
Ketua Guru Bimbingan Dan Kaunseling,
 Setiausaha J/K UBKSMK Cheras ,Setiausaha J/K Guru Penyayang, Setiausaha Projek Minda Sihat , Setiausaha Program Permata ,- AJK Majlis Pengurusan Sekolah , AJK Jawatankuasa Kurikulum , AJK Kewangan Sekolah .
Kuantiti




Menjalankan 1 kajian tindakan
1
1
100.00
Kajian Tindakan Zoom In : Meningkatkan Kehadiran
Murid Ke Sekolah
Kuantiti




Menjalankan 1 projek inovasi
1
1
100.00
Inovasi edashboard kaunselor sekolah: Johan Kebangsaan: Hari Psikologi KPM Peringkat Kebangsaan





7.
TUGAS LUAR

Petunjuk Prestasi
Sasaran Kerja
Pencapaian Sebenar
% Pencapaian
Ulasan
Kualiti




Peruntukan masa setahun untuk tugas luar aktiviti
5%
5%
100%
Pengerusi Jawatakuasa Majlis Guru Kaunseling Zon Pudu AJK Majlis Guru Kaunseling WPKL Ahli Skuad (Flying Squad) Zon Pudu JU Smart Support Team Pudu AJK Biro Pendidikan YPC





Ulasan Keseluruhan Oleh PYD:
Saya dapat mencapai SKT yang di tetapkan. Disamping itu pelbagai kejayaan diperolehi hasil kajian dan inovasi yang dijalankan sehingga mendapat pengiktirafan dari pihak sekolah, PPW Bangsar Pudu, JPWPKL dan Kebangsaan. Walaupun saya aktif dengan tugas luar, hakikatnya saya tidak mengabaikan tugas saya di sekolah dan mencapai sasaran kerja saya. Saya juga tidak pernah mengambil cuti sama ada cuti sakit atau CRK dan mempunyai kehadiran penuh bertugas pada tahun ini.

Birthday picnic for my lil sis
Taman Tasik Taiping
With swan paddle boat

Lalalalala...enjoy the view
                                
                                
                                
                                
                                 


2 comments:

Aisyah Ghazi said...

thx ya for posting this. Bermanfaat. mula2 susah sikit nk fhm, lama2 okay je. senang sikit i nk buat keje i after this. Anyway, kalau free2 jemputlah ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

>>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

Nurhaiza Che Mat said...

Welcome . Semoga bermanfaat. Saya dah ke blog anda dengan layout yang cantik dan info fit yang menarik :) Semoga anda sukses !