Total Pageviews

nurhaiza.gksmkcheras@gmail.com

9 June 2016

Log In Sarana PIBK Dan KSIB Sukarelawan

Klik link ini https://sarana.moe,gov.my untuk log in PIBK 

Hari ini saya membantu penyelaras KSIB untuk meninjau masalah key in oleh partner saya Cikgu Rozinani selaku penyelaras KSIB. Apabila saya juga tidak akses dengan kata laluan yang telah diberikan kepada penyelaras KSIB untuk key in sukarelawan hampir sebulan lamanya walaupun laporan lisan telah dibuat oleh Puan Rozinani kepada pegawai meja. Memang diakui oleh pegawai meja, sekolah kami antara yang terlibat dengan masalah teknikal tersebut untuk di key in sukarelawan. Tetapi apabila PK HEM menghantar reminder 3 hari lepas, meminta tindakan segera dari penyelaras KSIB kerana nama sekolah telah dipampang di JPN antara sekolah yang tidak update key in sukarelawan, maka saya dan Rozinani cuba akses sekali lagi hari ini. ..tetapi gagal juga. Dan laporan pun dibuat kepada pegawai meja PPW sekali lagi, kami masih tidak dapat akses walaupun pegawai meja PPW meminta mencuba ID lain pula. Well kepada yang baru dilantik sebagai setiausaha PIBG tahun ini, ini adalah antara perkara yang wajib di log in.

Sila ke link ini untuk kaedah pengiraan kehadiran ibu bapa http://nurhaizachemat.blogspot.my/2016/05/kaedah-pengiraan-aktiviti-pibk-dan-kpi.html


Klik link ini https://sarana.moe,gov.my untuk paparan di atas

Sila log in menggunakan ic setiausaha pibg yang didaftarkan. Pada tahun ini data ini perlu di key in oleh setiausaha PIBG dan bukan lagi tugas guru kaunseling semata- mata. Jika berjaya log in, akan keluar nama setiausaha PIBG yang didaftarkan


Paparan ini akan keluar dan klik paparan status sekolah

Akan kelihatan paparan di bawah untuk paparan status sekolah
Graf KPI dipaparkan jika telah key in sebelum ini pada data kehadiran


Graf ini akan keluar hasil key in data sukarelawan KSIB di bawah tanggungjawab 
penyelaras KSIB iaitu guru kaunseling. Sistem kami mempunyai masalah untuk key in bagi KPI 2 tapi telah dimaklumkan kepada pegawai meja untuk tindakanJika klik pada kemasukan data kehadiran, akan keluar paparan berikut.

Boleh diedit bilangan yang telah key ini sebelum tarikh akhir pengisian setiap
 agenda dan simpan kehadiran tersebut


Hanya guru kaunseling atau penyelaras KSIB sahaja yang boleh log in dengan kata laluan yang berbeza dengan setiausaha PIBG. Jika tiada masalah teknikal, akan dilog in oleh penyelaras KSIB.

Jika klik data YDP PIBG, akan keluar paparan ini


Emosi yang positif
Pemikiran yang positif
Tindakan yang positif
Hasil positif
Salam Ramadhan ke 4

No comments: