Total Pageviews

TERIMA KASIH PEMBACA !

21 November 2016

Extreme Park : Ganjaran Kelas Kehadiran Terbaik Ke Sekolah






Program ke extreme park di Ener Z di subang jaya selangor diadakan untuk memenuhi permintaan murid dari kelas 4 Alpha yang memenangi kelas kehadiran terbaik kategori menengah atas untuk sesi 2016. Projek ini merupakan salah satu aktiviti Zoom In Kelas yg mendapat impak tinggi terhadap kehadiran murid dlm kelas. Tahun 2015 projek Zoom In ilham dari saya ini telah mendapat Johan Amalan Terbaik Kaunseling peringkat WPKL dan top 5 peringkat kebangsaan. Oleh kerana itu ia diteruskan pada tahun ini dan tahun tahun seterusnya.

Sila klik disini untuk rujukan kertas kerja


Program ini diadakan secara percuma berupa pengangkutan dan kos makan. Murid hanya perlu membayar RM38 sahaja untuk bermain selama 2 jam. Tetapi kami mula bermain pukul 12.30 tgh hari dan tamat pukul 3.00 petang hampir 2 jam 30 minit. 

Maka hari ini saya dan cikgu Rozinani umpama riang ria remaja purba huhuhu join sekali bermain dgn murid 4 Alpha. Dah alang alang jadi guru pengiring merangkap penyelaras program...mestilah terkinja kinja juga nak melompat lompat trampolin yg terbesar di Asia ini dan memanjat sana sini. Penat sangat...penat fizikal dah lama tak melasak fizikal dan mengeluarkan penuh dan penat gelak...tergolek golek dgn Cikgu Rozinani ..yes i really have fun:)

Tempat ini sesuai untuk aktiviti murid sekolah rendah dan menengah. Pakej yg diberi.RM48 untuk 2 jam bermain dan sejam makan. Tetapi jika bilangan kami mencecah lebih 60 org maka bayarannya ialah RM48 selama tiga jam menjalankan aktiviti dan sejam makan. Di sini juga terdapat restoran nasi kandar di sebelahnya. Jika anda tidak mahu makan dengan pakej lunch box yg disediakan, boleh minta aktiviti sahaja. 

Untuk memasuki tempat ini, perlu memakai setokin yg disediakan oleh tempat ini. Untuk guru pengiring jika sekadar mengiring, anda boleh membayar duit rm5 untuk setokin dan masih lagi boleh berada bersama sama murid anda mengawasi dari jarak dekat. Namun jika anda membayar full package mcm murid maka bolehla anda turut sama bermain :)
Perlu diingatkan bahawa tempat ini tidak mengadakan bayaran percuma untuk guru yg mengiring tidak seperti tempat pelancongan yang adakalanya memberikan guru pengiring percuma untuk jumlah murid yang tertentu 

Ada 4 stesen bermula dengan trampolin. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dibawah 4 coach yang berbeza. Murid diajar bagaimana bermain trampolin dan berhenti melompat. Setelah itu ke stesen kedua iaitu meltdown dan gladiator. Dimana permainan ini berupa persaingan di mana kumpulan akan bertanding pada permainan gladiator untuk menjatuhkan lawan dari tempat mereka berdiri manakala meltdown merupakan mesin yang diletakkan penghalang dan murid perlu mengelakkan diri dari palang ini dan  dari jatuh dari tempat berdiri.

Stesen 3 slamdunk. melompat lompat dari trampolin untuk mengolkan bola keranjang. 


Stesen 4 airbag dan skydive di mana murid melompat dari trampolin juga dan terbang ke dalam gabus dan tenggelam di dalamnya...hahaha saya dan Rozi tergolek golek ketawa dengan game ini kerana nampak mudah tapi bila dah naik trampolin tergolek golek dan terus terhenti apalagi masuk tanpa terbang ke dalam gabus tu.

Stesen 5 gut builder bermain halangan di tapak kawasan bertingkat tingkat memakai topi keselamatan dan tali pinggang keselamatan. Sampai tingkat atas terus turun menggunakan takal paraglider tu hihi betulke ayat ni :(

Tempat ni menjual air tetapi agak mahal harganya so better bawa air byk byk sebab hampir setiap stesen murid akan berpeluh dan penat serta mencari air. Surau disediakan untuk kemudahan. 

So apalagi kepada murid murid SMK Cheras make sure jaga kehadiran terbaik tahun hadapan jika inginkan habuan yang sama


People rarely succeed
Unless they have fun in 
What they are doing








































































No comments: