Total Pageviews

Subscribe Here

TERIMA KASIH PEMBACA

1 December 2016

Travel from KLIA - Doha, Qatar - Cairo, Mesir

Pkl 5 pagi bertolak ke KLIA dgn pertama kali menaiki Uber bersama my travel buddy Zuridah. First time menaiki Qatar Airways yg hampir 7 jam memang membosankan. Flight QR 845 bertolak dari pukul 9.15 pagi , So layan movie dan blog sepanjang perjalanan. Oh ye memandangkan Qatar Airways ini penaja bolasepak Barcelona maka iklan yg menarik mengenai safety dlm kapal terbang ditunjukkan dgn cara yg kreatif dan menghiburkan dgn pelakon iklan adalah pemain bola sepak.:)

Kami disajikan dgn Breakfast utk 2 pilihan iaitu mushroom frittata with grilled chicken sausage yg berupa sauteed potato, garlic spinach and buttered carrot atau menu fish congee yg berupa egg julienne,carrot and spring onion yg mcm rupa bubur. Oh ye fruit dessert yogurt.
5 jam kemudian menu savoury pastry dan sweet cake.


Tiba di CairTiba di Qatar 10 minit lebih awal dari yg dijangkakan iaitu pada pukul  11. 20 pagi waktu Qatar iaitu 4.20 ptg waktu Malaysia. Transit selama 3 jam nampak mcm lama tapi urusan transit..solat dan tunggu flight seterusnya rasa sekejap je dan tidak puas nak meluruskan kaki yg 7 jam di dlm flight dan bersambung utk 3 jam yg seterusnya pula dari Doha, Qatar ke Cairo.



Flight berikutnya kami dihidangkan mkn tgh hari which is dinner dah ni kalau kat KL. pening dah kepala tak berapa cukup tidur.Menu yg dioffer ialah seperti di bawah :)
 


o pada pukul 5.30 ptg waktu tempatan which is 11.30 mlm waktu KL. Rasanya kalo dah di KL mmg time tidur saya...so lagi sekali sy sgt mengantuk dan otak mcm confuse dgn apa yg berlaku..krn minda mengatakan siang tetapi mata sy tau ini adalah untuk menutup mata huhuhuhu. Sangat sejukkk sampai di luar airport Cairo dan sepanjang perjln ke hotel , saya tertidur tidur sambil telinga bingit dgn bunyi hon yg bingit telinga. Huhuhu jln raya di Cairo agak sibuk dan line jln raya yg tiada menyebabkan semua kereta ikut suka bergerak dgn pace masing masing dan hanya driver driver Mesir ni je yg faham.untuk bertoleransi sesama mereka.

Malam ini kami menginap di Pyramid Plaza. 
Sampai je di hotel, terdengar bunyi bunyian seruling dan orang menari. Wahh dapat juga melihat pengantin dan cara orang Mesir meraikan pengantin..menari dan alat muzik yg digunakan secara life. Selepas check in kami dapat masuk ke bilik penginapan lebih kurang pkl 8.00 malam waktu tempatan yg mana di KL pukul 2.00 pagi. Pemandangan bilik hotel mengadap pyramid yg indah. 

Well ini sahajalah cerita untuk hari pertama yg dihabiskan dalam perjalanan KL - Qatar - Cairo.

#welcome Disember









No comments: